Grejpfrut – niedoceniany skarb

Jeżeli chemy być zdrowi, najważniejszą sprawą jest racjonalny i zrównoważony sposób odżywiania. Powinniśmy spożywać rozmaite produkty, tak by dostarczać do naszego organizmu wszystkie rodzaje składników odżywczych. Dobrze jest oczywiście unikać śmieciowego jedzenia, fast foodów, niezdrowych przekąsek, takich jak frytki, hamburgery czy chipsy.

Zdrowe owoce

Autor: Global Panorama
Źródło: http://www.flickr.com
Warto natomiast spożywać jak najwięcej owoców i warzyw, gdyż wszystkie one bogate są w wartościowe składniki odżywcze, takie jak na przykład błonnik wittaminy. Wciąż niezbyt popularnym u nas i niedocenianym owocem jest na przykład grejpfrut. Czy jesz go często? Jeśli nie – to błąd. Prawdopodobnie nie przepadasz za jego smakiem, odstrasza Cię kwaśność tego owocu. Warto jednak poznać wszystkie cenne właściwości grejpfruta oraz sposoby podawania go i włączyć ten owoc na stałe do swojej diety.

Co może dać naszemu organizmowi zatem grejpfrut?

Przede wszystkim jest on bardzo wartościowym źródłem wielu witamin, a zwłaszcza witaminy C. A o znaczeniu tego mikroelementu chyba nikogo nie trzeba przekonywać – przecież to on ma ogromny wpływ na naszą odporność. Podobno grejpfrut dostarcza nawet więcej witaminy C niż wynosi zalecane dzienne spożycie, warto więc zajadać się tym owocem zwłaszcza w trakcie jesieni i zimy, gdy nasza odporność spada. Podobno najlepiej zjadać te czerwone i różowe odmiany, są one najbardziej wartościowe dla naszego organizmu.

Jednak to nie wszystkie cenne właściwości grejpfruta. Podobno grejpfruty mają na przykład wyjątkowo dobry wpływ na serce, redukują poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko chorób krążenia. Powinny je jeść więc osoby z nadwagą i ryzykiem zawału, gdyż właściwości grejpfruta pozytywnie wpłyną na ich organizm. Podobno wspomagają też odchudzanie, wpływają oczyszczająco na organizm.

W jakiej postaci jednak najlepiej jeść grejpfruty?

Niestety niewiele osób lubi ich naturalny smak. Dlatego warto poekserymentować i na przykład spróbować pić osłodzony sok z grejpfruta. Pamiętajmy jednak, by samodzielnie go wycisnąć. Niestety napoje kupowane w sklepach niewiele mają wspólnego z naturalnym sokiem, bywa, że więcej jest w nich konserwantów niż witamin. Można pomyśleć również o zrobieniu sałatki owocowej z dodatkiem grejpfruta. W Internecie znajdziemy tak dużo pomysłów na urozmaicone spożycie tego owocu, że z pewnością każdy z nas wybierze coś dla siebie. Nie wymigujmy się, zacznijmy zdrowe odżywianie już dziś. Zacznijmy już dziś jeść grejpfruty, zachęćmy też naszą rodzinę, dzieci, a z pewnością nie będziemy żałować.